Edificio Santalaia – покритата с растения 11-етажна сграда в Богота Колумбия се смята за най-невероятната градина създавана в света. Освен това е и най-високата вертикална градина заемаща впечатляващите 33 000 кв. метра площ.

Изградена в резултата от усилията на испанските дизайнерско студио Паисажисмо Урбано и колумбийската компания Гронкол, този зелен шедьовър е завършен през декември 2015 година след 8 месеца работа. Местните хора с гордост го наричат “зеленото сърце на Богота”.

Най-голямата вертикална градина в света се състои от 115 000 растения от 10 вида и 5 различни семейства, подбрани от Игнасио Солано, ръководител на Паисажисмо Урбано и неговия екип по време на експедиция в тропическите гори Чоко в Колумбия.

Солано казва:

“Изборът на вида растение е фундаментален при този вид градини, тъй като биоразнообразието в една вертикална екосистема позволява взаимодействието между видовете, които го образуват, както между самите растения, така и между микроорганизмите в тях. Големият размер на площта представляваше допълнителна трудност в сравнение с други вертикални градини, тъй като включваше използването на по-голям брой растения.”

 

Но може би най-голямото предизвикателство, пред което са изправени Солано и сътрудниците му , е създаването на подходяща напоителна система, достатъчно ефективна, за да се запазят живите растения. Голямото разнообразие от видове, избрани да създадат тази впечатляваща градина, повишават изискванията към водата и хранителните вещества нужни за оцеляването на растенията. В крайна сметка Паисажисмо Урбано  създават  патентована система за напояване, състояща се от над 40 напоителни сектора, които автоматично се регулират според влажност и слънчевата радиация. Системата е проектирана и за рециклиране на излишната напоителна вода, както и на отпадъчните води, генерирани от самите жители на сградата.

Според създателите създаването на най-голямата вертикална градина в света не е само за естетика . “Вертикална градина с такъв размер е способна да произвежда кислород, необходим на повече от 3 100 души годишно, да преработва около 775 килограма тежки метали, да филтрира повече от 2 000 тона вредни газове и да хване повече от 400 килограма прах” отчитат от Паисажисмо Урбано .

 

Вашият коментар