Дизеловите двигатели са един от виновниците за завишеното ниво на финни прахови частици. Според Световната Здравна Организация над 3 млн ежегодно са жертвите от замърсяването на въздуха. Дори и в България, се заговори напоследък доста на тази тема, но докато ние едва сега навлизаме в тази тематика, то в други населени места до броени години ще има строга забрана за дизелови двигатели. Да видим кои са тези места със забележката, че списъка постоянно се актуализира.

1. Лондон – Столицата на Великобритания страда от години от лошия въздух. Местни организации са изчислили , че всяка година над 10 000 смъртни случаи се дължат на влошеното качество на въздуха. В момента има допълнително данъчно облагане на собственици на дизелови автомобили, а кмета на Лондон Садик Хан има амбициозна програма за цялостна забрана на дизеловите двигатели от 2025 година.

2. Париж – планира се да забрани цялостно дизеловите двигатели от 2020 година. В момента старите дизелови автмобили произведени преди 1997 година имат забрана за влизане в Париж в делнични дни от 8 часа до 20 часа. За всички други превозни средства , за да се движат в Париж, се нуждаят от ековинетка – идеята е тук колкото по замърсяващо е дадено превозно средство толкова по-скъп е този налог.

3. Осло- забрана за дизеловите двигатели се обсъжда от 2019 година за центъра на града. Всъщност тука често в отделни дни в зависимост от метеорологичните условия  местните управници налагат частична забрана за движение. Глобата е около 200 евро.

Други населени места със повишени рестрикции и бъдещи забрани са : Мексико сити, Атина, Мадрид, Хамбург.

 

 

Вашият коментар