Какво по-хубаво да се отпуснете след дългия горещ летен ден с чаша студена напитка – не така мисли обаче обикновения китаец. Те редовно консумират горещи напитки с храната си през целия ден, независимо от времето. Така че,  не се учудвайте, ако някой ден видите там човек да отпива гореща вода от термос!

Китайците всъщност смятат, че западният навик да се хранят с леденостудена вода е много странен. Идеята да се консумира каквото и да е течност на стайна или по-ниска температура , според тях е с вредни последствия за човешкото  здраве. “В моето семейство, в което бях възпитана, никой не би посмял изпие вода със стайна температура”, пише журналистката Никол Лиу за LA Times. “Това би ви донесло веднага наказание от  родители, лели, братовчеди и баби и дядовци.  Студената вода ви носи крампи!”

Снимка: Дейвид Ву 

Всъщност редица здравни експерти също ни съветват, че топлата вода може да бъде от полза до известна степен, но в случая твърдото убеждение на китайците за лечебните свойства на топлата вода, може да бъде частично резултат от техни подсъзнателни действия. Според Лиу, китайският навик за топла вода може да бъде проследен от 1949 г., когато качеството на чешмяната им вода е било влошено. В резултат на това, правителството насърчава пиенето на преварена вода като начин за елиминиране на водните бактерии. “Имаше котелни помещения на всяко работно място, а властите даваха топла вода на всяко домакинство”, казва 68-годишният Ли Женхуе пред Лиу.

Но и принципите на древната китайска медицина не могат да бъдат пренебрегвани – те също играят важна роля в привързаността на нацията към горещите напитки. Консумацията на топла вода рано сутринта отдавна се смята за подпомагане на храносмилането, подобряване на кръвообращението, помощ при детоксикация и облекчаване на болезнеността на мускулите. Студената вода, от друга страна, се смята, че причинява мускулни крампи и забавя обмяната на вещества в организма. Горещата храна по принцип никога не трябва да се смесва със студена вода, защото това би предизвикало дисбаланс на температурите. Всъщност повечето ресторанти в Китай предлагат възможност за сервиране на горещи безалкохолни напитки или на стайна температура, за разлика от преобладаващите студени в  западните страни.

Фото: В.Т.Поливуда

Някои смятат, че навикът за консумация на топла вода произлиза от древната култура на чая в страната. Тъй като хората трябвало да сварят вода, за да приготвят чая си от векове, те просто започнали да консумират самата гореща вода постепенно.

Каквато и да е причината, едно нещо е сигурно – консумирането на топла вода е толкова вкоренено в тяхната култура, че много китайци трудно приспособяват към по-хладните напитки, които се предлагат в други части на света. “През 2013 г., докато пътувахме от Шотландия до Англия, пиех студена вода в продължение на четири дни, докато карахме през мъгливата провинция”, спомня си Лиу. На петия ден стомаха ми се чувстваше много зле и аз помолих съпруга ми да спрем някъде и да си поръчаме чаша топла вода. Съпругът ми, британец, който е бил в Пекин повече от пет години, се съгласи лесно. “Тя продължава да си спомня колко шокирана е била сервитьорката в местното кафене, когато те направиха” странната ” поръчка за две чаши гореща вода.

Фото: kizzzbeth

 

Вашият коментар