Всички знаем историята за Титаник – морската трагедия на 20 век довела до гибелта на над 1500 човека. Айсберг, човешка грешка, природен феномен – какви ли не мистерии са се завъртяли за век назад. Но знаете ли , че 14 години преди катастрофата е  написана книга …. която може би предсказва катастрофата.

Автора се казва Моргън Робъртсън а годината е 1898г. Тогава той написва едно произведение наричащо се “Гибелта на Титан”. Главният герой на романа бил суперголемият и суперлуксозен лайнер „Титан” тръгнал на първото си плаване от Англия за САЩ с милионерите на стария и новия свят. Една априлска вечер “Титан” се сблъсква с айсберг и поради липсата на спасителни лодки голяма част от 2000-те му пътници загиват.

Поразителна прилика с истинския Титаник, но по това време никой не обърнал внимание на Робъртсън върху творението му. 14 години по-късно автора заема челно място на заглавната страница на вестник “Таймс”  – нещо повече – съвпаденията в произведението и катастрофата били фрапантни. Потъналият в романа кораб се казвал „Титан”, реалният – „Титаник”. И двата кораба имат по 4 комина и по 3 винта. „Титан” е дълъг 260 метра, а „Титаник” – 269 метра, водоизместване 70 000 тона срещу 66 000 тона, мощност 50 000 конски сили, срещу 55 000 конски сили а скоростта им съвпадала по 25 възела. Да не говорим, че и двата лайнера пътували през април, в студено време, с пълна скорост, блъснали се в айсберг през нощта и потънали. На борда им се возели много хора от висшето общество и лодките така и не достигнали за над 2000-те им пътника.

До злополучния „зъл гений” завалели стотици гневни и отчаяни писма на близки и роднини на загиналите, а романът му станал проклет, макар че той го преиздал. Злият гений починал не много след това – на 24.03.1915 г. е намерен мъртъв в хотела си в Атлантик сити.

Дали Морган Робъртсън е имал видение „свише” или всичко това е просто съвпадение? Каквато и да е истината, само едно е напълно сигурно – писателят с точност е описал в книгата си детайлите около потъването на „Титаник” и по този начин е предсказал една от най – големите катастрофи по онова време.

 

Вашият коментар